Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Олга Токарчук и Петер Хандке взеха двата Нобела за литература
Олга Токарчук и Петер Хандке взеха двата Нобела за литература
Олга Токарчук и Петер Хандке взеха двата Нобела за литература Четвъртък, 10.10.2019 г., 15:09 ч. Полякинята и австралиецът получават наградите за миналата и за тази година

Полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке взеха Нобеловите награди за литература за миналата и тази година.

Токарчук е отличена за "въображението си на разказвач, който с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот". А Хандке - "за влиятелната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията и спецификата на човешкия опит".

Миналата годината наградата за литература бе отменена за първи път от 1949 г. насам, след като Шведската академия - институцията, която избира победителите, бе в центъра на скандал за секс тормоз, който доведе до оставката на Сара Даниус, доскорошния пожизнен секретар на Шведската академия. Причина за оставката бяха действията на съпруга на Даниус - Жан-Клод Арно, който беше обвинен в изнасилване.

Предполагаше се още, че вероятно той е разгласявал предварително имената на лауреатите. За да продължи Шведската академия да връчва наградите, институцията взе решение да назначи външно жури към комисията, която да определи Нобеловия лауреат за литература за 2019 г.

Коментари