Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Омега-3 мастните киселини се оказаха не особено полезни
Омега-3 мастните киселини се оказаха не особено полезни
Омега-3 мастните киселини се оказаха не особено полезни Вторник, 28.08.2018 г., 09:45 ч. Изследване установи, че те не предпазват от сърдечносъдови заболявания

Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини, каквито се съдържат в рибата и се препоръчват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, всъщност не предпазват диабетиците от такива проблеми.

Учени от Оксфордския университет обхванали в изследването си 15 000 диабетици без сърдечносъдови заболявания. Те ги проследили средно седем години, като на половината давали капсули с омега-3 мастни киселини, а на останалите - със зехтин.

Случаите с тежки сърдечносъдови инциденти, рак или смърт са приблизително еднакви в двете групи.

Друго изследване от януари 2018 г., обхванало 78 000 души, стигна до извода, че омега-3 мастните киселини не предотвратяват сърдечносъдовите заболявания при хората от рискови групи.

Коментари