Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Опасно количество пластмаса поглъщат някои риби край Индонезия
Опасно количество пластмаса поглъщат някои риби край Индонезия
Снимка: Wikipedia
Опасно количество пластмаса поглъщат някои риби край Индонезия Понеделник, 25.11.2019 г., 15:16 ч. Страната се нарежда на второ място в световен мащаб по замърсяване на океана

Между 63 и 137 парченца пластмаса на час поглъщат мантите и китовите акули край Индонезия, установиха учени от Австралия, САЩ, Индонезия и Нова Зеландия. 

Идея за изследването е дал един от участниците, който плувал край индонезийското крайбрежие и видял колко много са пластмасовите отпадъци във водите. Индонезия е вторият най-голям замърсител на океана в света.

Учените са се спрели на мантите и китовите акули, защото те държат устата си постоянно отворена, за да филтрират планктон. Изследователите са хвърляли много фини мрежи и са ги влачили, за да имитират начина, по който се хранят тези морски обитатели.

В лаборатория специалистите са отделили пластмасата от планктона, преброили са "улова", сравнили са го с обема вода, през който са преминали мрежите и така са изчислили наситеността с пластмаса. По данните от предишно изследване за това колко вода обработват мантите и китовите акули за период от време, те са определили и колко боклуци попадат в тях.

Според изчисленията мантите вероятно поглъщат 63 парчета пластмасови отпадъци в час, а китовите акули - средно по 137.

Изследването описано в статия, публикувана в сп. "Frontiers in Marine Science".

Коментари