Определиха най-успешния дебютен албум във Великобритания

Записът е издаден през 1977 г.

14 октомври 2022
social
Снимка от БГНЕС

Дебютният албум на покойния Meat Loaf, “Bat Out Of Hell”, е най-продаваният в музикалната история на Великобритания. От записа, който е микс от хард рок и бродуейско звучене, са продадени над 3.5 милиона копия в страната. Колекцията прекарва и 530 седмици в топ 100 на британската класация.

На второ място е дебютният албум на James Blunt “Back To Bedlam”, който обаче е най-продаваната дебютна колекция на британски изпълнител. На трето място в общата класация е Leona Lewis и нейния “Spirit”. 

В топ 10 на списъка, съставен за Националния ден на музикалните албуми, са още Lady Gaga, Dido, Spice Girls, Alanis Morissette и Coldplay.

Доста нестандартен за времето на диското и пънка, “Bat Out Of Hell” е бил отхвърлен от четири звукозаписни компании. След премиерата му през 1977 г. обаче веднага се превръща в хит във Великобритания, отчасти и благодарение на незабравимо изпълнение по британската телевизия. 

Топ 20 на специалната класация се фокусира предимно върху дебютни албуми от 90-те години на миналия век до началото на новото хилядолетие. 

Най-новата колекция в списъка е дебютът на Sam Smith през 2014 г. с “In The Lonely Hour”. Най-старото заглавие е “Tubular Bells” на Mike Oldfield от 1973 г. 

816.jpg

Музикални произведения от 60-те години не попадат сред първите 20, като сред липсващите са “Please Please Me” на Beatles и дебютният албум на Rolling Stones, който носи името на групата.

Това се дължи на няколко фактора - по-малък брой на населението и по-ограничен достъп до домашни аудиосистеми.

 

Новини