Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Още 22-ма заразени с коронавирус в България
Още 22-ма заразени с коронавирус в България
Снимка: БГНЕС
Още 22-ма заразени с коронавирус в България Сряда, 25.03.2020 г., 18:04 ч. На този етап Щабът не смята за необходимо да се въвежда използването на бързи тестове за Covid-19

22 нови случая на коронавирус са регистрирани в страната, общо стават 242. В болници са настанени 40 от тях. Това съобщи на редовния следобеден брифинг ръководителят на Националния щаб за борба с Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски. Засега излекуваните са 4.

Новата област, в която е установен коронавирус, е Сливен.

Установени са 2 нови случая в Благоевград, един в Плевен, 2 в Пловдив, 1 в Сливен и 16 в София.

В Благоевград става дума за семейство, което няма нищо общо с другите случаи.

Новите случаи в София нямат нищо общо помежду си, но някои са служители в Пета градска болница.

Случаят в Сливен също "няма нищо общо с другите случаи".

В Пловдив случаите са различни от известните в Бърза помощ и в Спешното отделение.

Пациентът в Плевен също няма нищо общо с останалите случаи.

Пациентите от "Пирогов", които бяха в критично състояние вече са "в стабилизирано, но тежко състояние".

"Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни...".

"Инфекциозните легла в България са 747 с тенденция за разширяване до 1405. След последната заповед, очакваме да ни предоставят пълна информация от всички области какви са наличностите на легла, защото тече трансформация във всяка болница".

Високотехнологичната носилка на ВМА е за особено опасни инфекции, а коронавирусът не е в тази група, каза генералът. Той уточни, че не му е известно лекар от Центъра за спешна медицинска помощ да е бил поставен под карантина.

Предстои среща със Светия синод за спиране на службите, каза Мутафчийски, който днес е разговарял по темата с вицепремиера Томислав Дончев.

За деня почти със 100 000 са нараснали в света заразените, допълни Мутафчийски. Финландия има над 1000 болни и вече са съобщили, че не могат да проследят епидемиологичните вериги.

От Щаба са категорични, че на този етап бързите тестове за коронавирус не са достатъчно надеждни в резултатите, които дават. По тази причина няма смисъл да се купуват подобни тестове, защото в момента "всяка стотинка е ценна". Няма и нужда да се прави масов скрининг за коронавирус на този етап от развитието на заболяването в България.

Коментари