Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Още 63-ма заразени са установени за 24 часа
Още 63-ма заразени са установени за 24 часа
Снимка: pixabay.com
Още 63-ма заразени са установени за 24 часа Събота, 25.04.2020 г., 10:00 ч. 68-годишен мъж с придружаващи заболявания се е излекувал след 38 дни на апаратна вентилация

1234 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. За денонощието увеличението е със 63 души. Това стана ясно от редовния сутрешен брифинг на генерал Венцислав Мутафчийски.

25 лица са настанени в болници. Увеличението спрямо вчера е с 5.4%. Най-голямо количество нови случаи за последните 24 часа са в Плевен – 19, 7 са в завод Мизия, 5 са контактните им заразени лица, 7 са в болница. В София са 16 случая. Във Видин – 7, в Благоевград – 5, Бургас – 4, Кюстендил и Стара Загора – по трима.

Активните случаи са 983. В болници са 285 човека, интензивните са 41. Най-голям е броя в София – 639 заразени, 149 са в болница, 27 са в интензивни отделения.

Два нови случая на заразени деца – в Плевен момче на 4 години, и в София – момиче на 12 години.

197 души са излекувани. Това са 16% от всички заразени. В България вече има трети пациент, който е излекуван след като е бил интубиран. Става дума за мъж, който е бил под интубация в продължение на 38 дни. Той е на 68-годишен мъж и е настанен в УМБАЛСМ "Пирогов". Постъпил е в изключително тежко състояние с множество придружаващи заболявания и коронавирус преди 40 дни. Влошил се е рязко и се е наложило да бъде поставен на апаратна вентилация в изолатора на университетската болница. Пациентът е изведен от COVID-реанимацията на "Пирогов" в подобряващо се състояние. Той остава за активно наблюдение от едни от най-добрите специалисти на спешната болницата. Съпругата му също беше пациент в COVID-отделението на "Пирогов". След 2 отрицателни PCR теста тя вече си е вкъщи.

За денонощието са починали двама души и така общият брой става 54 - 4,4% от всички заразени. Мъж на 95 г. от Инфекциозната болница в София е починал. Той е бил с множество придружаващи заболявания. Жена 73 г. е починала в „Пирогов“ - също с придружаващи заболявания.

По отношение на решението на столичния кмет Йорданка Фандъкова за пробното отваряне на парковете за разходка на родители с малки деца, ген. Мутафчийски заяви, че Щабът се надява, че гражданите ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. "Нашата препоръка, която ще е принципна, кметовете да определят реда и подробностите по посещенията с деца. Все пак следим и заболеваемостта. Тенденцията трябва да се отчита на седмична база", обясни той.

Той отново подчерта, че най-важно е да се запази здравната ни система. У нас има 18 лаборатории, а в началото сме тръгнали само от една. Целта е била да има 7000 легла за прием на болните от новия коронавирус.

"Никога не сме давали напразни надежди, водейки се от предишни споделени принципи от предишни заболявания. Това е нов вирус и пред нас стоят нови неизвестни. Споделихме в началото, че не наблюдаваме в 100% образуването на антитела", заяви Мутафчийски.

COVID-19 може да се предава и през повърхности, освен по въздушно-капков път, уточни д-р Ангел Кунчев.

Началникът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев пък увери, че лечебните заведания са снабдени с всички предпазни материали - от маски до калцуни.

Коментари