Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Основните симптоми на недостиг на витамин D
Основните симптоми на недостиг на витамин D
Основните симптоми на недостиг на витамин D Сряда, 11.12.2019 г., 15:43 ч. Дефицитът се проявява най-често при болка в крайниците и костите и липса на подвижност на ставите сутрин

Майкъл Холик, професор в Медицински център на университета в Бостън, изброи основните симптоми на недостиг на витамин D в организма, съобщи БГНЕС, позовавайки се на списание Focus. Според учения, дефицитът се проявява най-често при болка в крайниците и костите и липса на подвижност на ставите сутрин. Други признаци включват наддаване на тегло, болка в червата, депресия и изпотяване на главата. При намаляването на слънчевата светлина през зимните месеци, рискът от недостиг на този ценен витамин в организма нараства многократно.

Като цяло дефицитът на витамини е особено осезаем през зимата, отбеляза Холик. Това повишава риска от развитие на диабет тип 2, остеопороза и високо кръвно налягане. За да се компенсира дефицита на витамин D, експертът съветва да бъдете на слънце по това време на годината минимум 10-15 минути на ден.

При липса на слънце през зимните месеци, този витамин се набавя главно с храната.

Витамин D има в черния дроб, яйцата, червеното месо и мазната риба. Всички, които не ядат достатъчно от тези храни, е добре да си набавят витамин D с хранителни добавки. Този витамин е много важен за здравината на костите, зъбите и мускулите. Той предпазва и от инфекции на дихателните пътища и грип.

Коментари