Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
От 1-и юни пътуваме до съседни държави без 14-дневна карантина
От 1-и юни пътуваме до съседни държави без 14-дневна карантина
Снимка: БГНЕС
От 1-и юни пътуваме до съседни държави без 14-дневна карантина Вторник, 19.05.2020 г., 15:15 ч. Ще се изисква само декларация, че сме запознати с рисковете

Пътуващите между България, Гърция, Румъния и Сърбия няма да подлежат на 14-дневна карантина. Решението обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след среща между лидерите на четирите държави.

Хората ще носят декларации, с които удостоверяват, че не са поставени под карантина, запознати са с обстановката в държавата, към която пътуват, и поемат изцяло риска от пътуването.

В документа задължително се посочват трите имена и телефон за контакт, за да бъде осъществена максимално бърза връзка в случай на промяна в статута.

Целта на декларациите не е води до някаква форма на наказателна отговорност за гражданите. Те са само доказателство, че пътуващите са информирани за рисковете, които поемат с излизането си зад граница, обясни транспортният министър Росен Желязков.

Промяната влиза в сила от 1-и юни с началото на летния туристически сезон.

На въпрос, дали властта на депутата Делян Пеевски се е променила в последните месеци, премиерът отговори, че “единственото, което виждам, е, че през изминалите два месеца прави само дарения, а властта му е същата, като на всеки един депутат“.

По темата за Васил Божков и неговите обвинения, че именно народният представител е назначил главния прокурор Иван Гешев, Борисов категорично отрече такава зависимост, като подчерта, че изборът е направен по законовия ред.

Коментари