Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
От днес живеем на кредит към планетата
От днес живеем на кредит към планетата
От днес живеем на кредит към планетата Понеделник, 29.07.2019 г., 09:27 ч. Човечеството вече е изчерпало природните ресурси за тази година

От днес човечеството живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година. Това става два месеца по-рано отколкото преди 20 години, сочи изчисление на неправителствената организация "Global footprint network". 

Сега човечеството използва природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, предупреждават учените.

Начините за използване на природните ресурси са много различни във всяка страна: Катар, например, изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342.

2019-Country-Overshoot-Days.jpg

 

Ако всички живеем като французите, ще трябват 2,7 планети, а ако възприемем потреблението на американците - ще са необходими 5 планети, за да се задоволят потребностите на човечеството, изчисляват от "Global footprint network". 

Учените са категорични, че за да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31-и декември, основният начин е намаляване на емисиите парникови газове. Те изчисляват още, че ако се редуцират вредните емисии с 50%, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври. 

Коментари