Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
От днес започват Коледните пости
От днес започват Коледните пости
От днес започват Коледните пости Четвъртък, 15.11.2018 г., 09:30 ч. Това е време за пречистване на душата и тялото

От днес започват Коледните пости. Те продължават 40 дни и приключват на Бъдни вечер (24-и декември). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.

По време на постите вярващите християни не ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход - мляко, сирене, яйца. Не се консумира и алкохол. На Никулден - 6-и декември, е разрешена консумацията на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни жени, болни и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. До празника Въведение Богородично (21-и ноември) са забранени венчавките.

Духовниците отбелязват, че постът е средство за издигане на душата над тялото и най-важното при него не е стриктното спазване на физическите ограничения, а искреното покаяние и търсене на опрощение.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още Четиридесетница на апостол Филип, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - 14-и ноември.

При пости е задължително постепенното захранване. Добре е да се подготви предварително организмът, като постепенно се смени хранителния режим преди самите пости, съветват диетолозите. Най-същественото е да се набавят необходимите протеини, тъй като от тях зависи имунната ни система. Източници на растителни протеини са бобовите храни - боб, леща, нахут, булгур, киноа. Важно е да се направи и профилактичен преглед при лекар, за да е сигурно, че сме здрави, преди да се подложим на строг пост. Друг важен момент е след пост, връщането на месото в менюто да става постепенно.

Коментари