Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Отбелязваме 134 години от Съединението на България
Отбелязваме 134 години от Съединението на България
Снимка: БТА
Отбелязваме 134 години от Съединението на България Петък, 06.09.2019 г., 09:30 ч. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Това чисто българско завоевание ­без външни подбудители, крепители и защитници, е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Заради провеждането на София щафетен маратон се налагат промени в движението в столицата в петък, 6-и септември, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Старт на маратона ще бъде даден в петък в 9.00 ч. пред Националния стадион „Васил Левски“ на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. „Гурко“. Организатори на щафетния маратон са младежкият спортен клуб „София-Европа“ и Българската асоциация „Спорт за всички“. През тази година Министерството на отбраната съвместно със Сдружението на жените военнослужещи ще се включат като партньори в спортната проява по повод 70-ата годишнина от създаването на НАТО и 15-ата годишнина от членството на Република България в Алианса.

От 09.00 до 13.30 часа на 6 септември 2019г. се въвежда временна организация на движението за провеждане на щафетен маратон в София. Маршрутът на спортното събитие е следният: старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” пред националния стадион „Васил Левски” по западното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по източното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, обратен завой при бул. „Васил Левски”, по западното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, надясно по бул. „България”, по източното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков”, обратен завой по тротоара на бул. „Витоша”, по западното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков”, по бул. „България”, надясно по бул.„Черни връх”, обратен завой при ул. „Св. Наум”, по бул. „Черни връх”, надясно по бул.„Евлоги и Христо Георгиеви”, бул.„Драган Цанков”, Борисова градина, изход от Борисова градина при Национален стадион „Васил Левски”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното пътно платно на бул.„Евлоги и Христо Георгиеви” до национален стадион „Васил Левски”, където е финала.

Коментари