Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Отбелязваме Деня на добротата
Отбелязваме Деня на добротата
Отбелязваме Деня на добротата Сряда, 13.11.2019 г., 15:18 ч. Денят се отбелязва от хора от цял свят, според които, поне една добрина на ден можем да направим света по-добро място за живеене

Световният ден на добротата се отбелязва всяка година на 13 ноември в много страни по целия свят.

На този ден през 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение на добротата, с участието на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония. На конференцията се приема „Декларация на добротата“. Целта е да се забрави самолюбието, да се помисли за другите около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия.

Френският художник Орел създава и специален символ - „открито сърце".

Според изследванията на психолози, колкото повече добри постъпки върши човек, толкова по-щастлив се чувства. Учени са на мнение, че тези, които дават ежедневно израз на своята благодарност, се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония.

Учените от университета в Мичиган (САЩ) констатират, че добрите хора по-малко боледуват и живеят по-дълго. Отбелязват също, че отзивчивите хора живеят средно с около 9 години по-дълго. Когато човек прави нещо добро за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество от т. нар. хормони на щастието- ендорфин и серотонин, посочват учените.

Днес, 13 ноември, се отбелязва и Международният ден на слепите хора. Отбелязването в един и същ ден не е случайно - слепите се нуждаят от подкрепата на зрящите, а добрите хора изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се. 13 ноември е обявен за Международен ден на слепите хора от ООН през 1946 г.

Коментари