Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Откриха как да намалят захарта в тортите
Откриха как да намалят захарта в тортите
Откриха как да намалят захарта в тортите Сряда, 22.08.2018 г., 10:30 ч. Вкусът на лакомството не се променя

Израелски учени се научиха как да намалят съдържанието на захар в тортите с 40 процента, без да променят вкуса им. Oткритието беше осъществено от хранително-вкусовата компания DouxMatok. Ако новите рецепти намерят добър прием сред потребителите, може би ще дойде краят на изкуствените подсладители, които причиняват затлъстяване.

Молекулите на захарта трябва да попаднат върху вкусовите брадавици на езика, за да почувстваме сладко. Но както установиха учените, само една пета от захарите, използвана в тортите, бисквитите и шоколадите, стигат до рецепторите ни. Останалата част ги отминават и попадат направо в стомаха.

За да подобрят "попаденията" върху вкусовите рецептори и подсилването на сладостта, израелските учени са използвали метод, познат във фармацевтиката. При него лекарствата се "опаковат" в молекули, така че точната доза да бъде доставена на засегнатото място. Израелската компания добавила микроскопични частици от минерали без вкус, като силициев двуокис, покрити със захарни молекули. Така по-малки количества захар се задържат по-дълго върху вкусовите брадавици и дават по-интензивно чувство за сладко. При това вкусовите качества на продуктите се запазват същите.

Коментари