Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Откриха най-далечния обект в Слънчевата система
Откриха най-далечния обект в Слънчевата система
Откриха най-далечния обект в Слънчевата система Вторник, 26.02.2019 г., 16:29 ч. Намира се на 140 пъти по-голямо разстояние от звездата ни, в сравнение със Земята

Астрономи откриха най-далечния обект в Слънчевата система, който е на 140 пъти по-голямо разстояние от звездата ни, в сравнение със Земята, съобщи в. "Дейли мейл".

Далечният обект е с временното име "FarFarOut". Той подобри рекорда от 120 астрономически единици, поставен от предшественика му "FarOut", открит през декември. И двата са забелязани от д-р Скот Шепърд от института "Карнеги", докато се опитвал да намери доказателства за прословутата "планета Х", за която се предполага, че съществува отвъд Плутон.

Откритието е в съвсем начален етап. И двата далечни обекта си остават загадка. Орбитата им е неизвестна, както и това дали могат да избегнат огромното гравитационно привличане на четирите газови гиганта. Тайните им могат да бъдат разкрити с многогодишни изследвания.

"FarOut", с официалното име 2018 VG18, е толкова далече и се движи толкова бавно, че ще трябват години само за да бъде определена орбитата му. На това разстояние е възможно да обикаля веднъж Слънцето за повече от 1000 години.

Снимка: БГНЕС

Коментари