Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Откриха потънал праисторически свят
Откриха потънал праисторически свят
Откриха потънал праисторически свят Понеделник, 03.06.2019 г., 16:37 ч. Възрастта на потъналото парче суша с вкаменели останки от праисторическа гора достига 10 000 години и е част от областта Догърленд

Специалисти от университета в Брадфорд, Англия, откриха в Северно море потънало в древността парче суша, което може да е съхранило руини от селища на ранни ловци и събирачи на плодове, съобщи сайтът „Лайв сайънс“, цитиран от БТА.

Учените взели проби от наслоявания морското дъно по време на 11-дневна експедиция с кораб. Възрастта на потъналото парче суша с вкаменели останки от праисторическа гора достига 10 000 години и е част от областта Догърленд, която имала няколко хиляди кв. км площ и се намирала между Великобритания и континентална Европа.

Изследването на няколко образци показало, че под морското дъно има слой сбит торф. Това навежда на мисълта, че в миналото там е имало подходящи за обитаване от хора терени. Някои части от потъналото парче земя обаче са изцяло покрити с по-скорошни отлагания от големи реки. Въпреки това учените са уверени, че скоро ще открият следи от селища.

Преди около 12 000 години, в края на последния ледников период областта Догърленд започнала да се освобождава от ледената си покривка и в края на краищата се превърнала в обширна гориста местност със стада животни и общности на ранни ловци и събирачи на плодове. Продължилото топене на ледовете обаче довело до заливането й с вода преди около 8000 години.

Снимка: БГНЕС

Коментари