The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Откриха следи от глобална катастрофа преди 12 800 години
Откриха следи от глобална катастрофа преди 12 800 години
Откриха следи от глобална катастрофа преди 12 800 години Петък, 15.03.2019 г., 16:42 ч. Катастрофата предизвикала горене на биомаса, климатични промени и измиране на мегафауна, твърдят американски уени

Падане на комета преди 12 800 години е довело до катастрофални последствия за климата и биосферата, установиха учени от Калифорнийския университет

Били анализирани отлагания в чилийската част от Патагония през късния дриас (10 730 - 9700 г. пр. Христа). Учените предполагат, че в началото на късния дриас е имало сблъсък на планетата ни с фрагменти от разпадаща се комета, които паднали на територията на Северна и Южна Америка, Европа и Западна Азия.

Било констатирано, че в съответстващия на късния дриас слой има голяма концентрация на платина и злато, микроскопични сферички, разтопено стъкло и нанодиаманти. Това потвърдило предположенията им.

"Сред най-важните сферички са онези с голямо съдържание на хром“, поясни Джеймс Кенет от екипа. „Подобни сферички, открити в слоеве от ранния дриас в северното полукълбо, не съдържат хром. Това навежда на мисълта, че вулканични скали в Южните Анди са имали голямо съдържание на хром. Те са осигурили местния източник за този хром".

Катастрофата предизвикала горене на биомаса, климатични промени и измиране на мегафауна, характерна за късния плейстоцен. За това свидетелства наличието на продукти на горенето, включително въглен и изгорял цветен прашец, в отлаганията.

Известно е също, че след сблъсъка настъпило застудяване в северното полукълбо. Освен това липсата на вкаменелости от мегафауна на местата на разкопките в Патагония съответства на изчезването на видове едри животни на други места в Северна и Южна Америка.

Коментари