Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Отмъстителите: Краят" потопи "Титаник"
"Отмъстителите: Краят" потопи "Титаник" Сряда, 08.05.2019 г., 11:00 ч. Сега въпросът е кога ще свали и "Аватар" от върха на класацията за най-печелившите филми в историята

"Отмъстителите: Краят" се превърна в рекордьор по приходи и е въпрос на време, при това на съвсем малко време, да стане най-печелившият филм в историята. Успехите на филма на Disney и студиото Marvel обаче не са плод на късмет, а на планирана стратегия, пише в свой анализ Си Ен Би Си.

"Отмъстителите: Краят" е събрал 2.19 милиарда долара само 11 дни след появата си на големия екран. Това е абсолютен рекорд, като досегашното най-бързо достигане на 2 милиарда долара приходи беше на филма "Аватар" преди 10 години и отне 47 дни.

При това темпо не е въпрос "дали", а по-скоро "кога", "Отмъстителите: Краят" ще се превърне в най-печелившия филм в историята. В момента на първо място е "Аватар" с 2.78 милиарда долара приходи.

Успехът на "Отмъстителите: Краят" е резултат от стратегията на производителите и разпространителите му.

Disney координира разпространението по такъв начин, че филмът да тръгне едновременно по целия свят. Това се прави трудно, като обичайно дебютът на филмите в различните региони на света е с разлика от няколко седмици или повече, в зависимост от особеностите на националните пазари и какво се показва по кината в отделните държави.

"Отмъстителите: Краят" обаче дебютира в 50 държави в рамките на 5 дни. Една от тях беше Китай, където филмът събра 330 милиона само за 5 дни. За сравнение, предишният филм от поредицата „Отмъстителите: Война без край“ тръгна в Китай цели две седмици след премиерата си в другите големи държави.

Голяма роля за рекордните приходи изигра и предварителната продажба на билети. Много от големите сайтове блокираха от големия наплив на желаещи да купят билети на промоционална цена още преди филмът да се е появил по кината.

След като киносалоните видяха колко е голям интересът към предварителната продажба на билети, те пренаредиха програмите си така, че "Отмъстителите: Краят" да получи повече излъчвания, което също донесе допълнителни приходи.

Друг фактор беше промяната на работното време на киносалоните, специално заради "Отмъстителите: Краят". Обикновено, американските киносалони работят между 12 и 14 часа по време на уикендите. "Отмъстителите: Краят" е дълъг повече от 3 часа, което означава, че не може да бъде показан повече от 3 пъти на ден, като се имат предвид рекламите преди него и финалните надписи. Киносалоните обаче организираха удължаване на работното време и предлагаха прожекции в нетрадиционни часове като 6 сутринта или 3 след полунощ.

Всичко това доведе до огромен брой зрители, които се увеличиха и от факта, че "Отмъстителите: Краят" представлява кулминацията на филмова поредица, започнала преди десетилетие и идва година след драматично завършилия „Отмъстителите: Война без край“ , което още повече засили интереса към последния филм от тази супергеройска ера на Marvel.

Коментари