The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
"Отнесени от вихъра" отново е достъпен
Снимка: imdb.com
"Отнесени от вихъра" отново е достъпен Четвъртък, 25.06.2020 г., 16:18 ч. Филмът вече ще се излъчва с пояснителен коментар

Кинокласиката "Отнесени от вихъра" (1939) отново е достъпна във филмовия каталог на стрийминг платформата HBO Мах. Продукцията, отличена с награди "Оскар", беше премахната от услугата за повече от две седмици заради начина, по който представя робството в САЩ и на фона на масовите протести след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, станал жертва на полицейско насилие.

Филмът вече ще се излъчва с коментар, който обяснява контекста на събитията в него и който прави разбор на спорни фрагменти. Във видео преди началото му професорът от Чикагския университет Жаклин Стюарт обяснява, че въпреки популярността си, "Отнесени от вихъра" често става обект на критики. Причината за недоволството от филма е романтичното представяне на предвоенния Юг, спестяването на бруталността на робството и стереотипното изобразяване на чернокожото население.

Отново цензурираха "Отнесени от вихъра"

Освен пояснителен коментар, зрителите получават достъп и до допълнителен материал за продукцията.

Филмът "Отнесени от вихъра" е отличен с осем награди "Оскар". Сред тях е призът за второстепенна роля на Хети Макданиъл за превъплъщението ѝ в образа на Мами. Макданиъл е първата афроамериканка, удостоена с престижното киноотличие.

 

 

Коментари