Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Пчелите са най-важните живи същества на планетата
Пчелите са най-важните живи същества на планетата
Снимка: pixabay.com
Пчелите са най-важните живи същества на планетата Четвъртък, 23.01.2020 г., 10:40 ч. Учените алармират, че те вече са застрашени от изчезване

Институтът Earthwatch обяви пчелите за най-важното живо същество на планетата в последния си дебат на Кралското географско дружество в Лондон за 2019 г.

Учените също напомниха, че пчелите вече са изложени на риск от изчезване. Последните проучвания сочат, че около 90% от пчелите по света са изчезнали.

Причините са различни в зависимост от региона, но сред основните са масовото обезлесяване, липсата на безопасни места, където да правят гнезда, липсата на цветя, използването на неконтролирани пестициди, промените в почвата и други.

Поводът пчелите да бъдат обявени за най-важното живо същество на планетата е проучване, при което е установено, че пчелите са единственото живо същество, което не е носител на какъвто и да е вид патоген, независимо от това дали е гъбичка, вирус или бактерия.

70% от земеделието в света зависи от тези насекоми, казано по-просто 70 от 100 храни са станали благодарение на пчелите.

Без пчелите фауната скоро ще започне да изчезва, защото те опрашват растенията, което им позволява да се възпроизвеждат, а от тях се хранят милиони животни. Според цитат, приписан на Алберт Айнщайн, ако пчелите изчезнат, хората ще ги последват до 4 години.

Коментари