Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Песните на Адел успокояват в трафика
Песните на Адел успокояват в трафика
Песните на Адел успокояват в трафика Петък, 15.11.2019 г., 17:46 ч. Успокояващи са и песните на Ения

Песните на Адел намаляват стреса и поддържат постоянен пулса, когато човек шофира в пиков час, установиха бразилски учени. Успокояващи са и песните на Ения.

Учените от два университета в Сао Пауло проверили теорията си с пет жени, шофиращи в бразилския град Марилия.

Плейлистът се състоял от версии на пиано на хитовете Hello и Someone Like You на Адел, Exile на Ения, инструментална версия на Amazing Grace на Крис Томлин и мелодията за медитация Electra на „Еърстрийм“.

Жените са шофирали по натоварени улици 3 км в Марилия в автомобил, предоставен от учените. Те са изминавали отсечките средно за 20 мин.

В единия тест шофирали с музика, а в другия - на тихо. Учените измервали постоянно сърдечния им ритъм.

Музиката намалила колебанията в сърдечния ритъм, а това с времето би помогнало за избягване на сериозни проблеми със сърцето.

„Установихме, че сърдечният стрес у участничките в експеримента намалява, когато слушат музика, докато шофират“, каза проф. Витор Валенти от екипа.

Сърдечният стрес е показател колко се натоварва сърцето. Когато хората са стресирани, организмът им освобождава съединения, които ускоряват сърцето и вдигат кръвното налягане. Това увеличава опасността от увреждащо възпаление или инфаркт за хората, които вече имат проблеми.
Продължителните периоди с възпаление или високо кръвно предразполагат към развиване на сърдечносъдово заболяване, сърдечна недостатъчност, деменция, инсулт.

Известно е, че музиката подсъзнателно влияе върху ритъма на мозъчните вълни и регулира активността на нервната система, като сваля кръвното налягане и пулса.

Коментари