Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Пикът на грипа се очаква в края на февруари
Пикът на грипа се очаква в края на февруари
Пикът на грипа се очаква в края на февруари Четвъртък, 02.01.2020 г., 15:07 ч. Вероятно циркулацията на вируса ще започне от средата на януари, прогнозира здравният експерт проф. Тодор Кантарджиев

“Рано е да се говори за епидемия от грип. Предвид единичните случаи, които има в големи градове, може би циркулацията на вируса ще започне от средата на януари. Епидемичното развитие, когато ще има много болни, ще бъде през февруари, а може би пикът ще е в края на февруари".

Това прогнозира в ефира на БНТ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

"Преди около седмица в Бургас бяха доказани първите два случая в страната. Грипът беше пандемичен при две деца. Те вече са здрави. След това в София при други две деца има доказан случай на грип пак от А-група, но H-3. На 31-ви декември лабораторията по грип доказа наличието на грип при дете, лежащо в инфекциозна болница в София, който е от генетичната група "Виктория" - група B", обясни проф. Кантарджиев.

Той напомни, че преди години, първите грипни епидемии започваха през ноември първоначално с циркулация на група "B", а след това грип от група "А". Според него сега не може да се каже какво ще стане, но вероятно ще има циркулация на грип от А-група.

"Засега всичко е нормално и трябва да се взимат превантивни мерки. Децата да носят носни кърпички, когато тръгнат на училище. Докато позволява температурата на въздуха, да се отварят поне на един пръст разстояние прозорците в трамваите в София, проветряването вкъщи и на работните места също е много важно", отбеляза проф. Кантарджиев.

По думите му, при заболелите от грип от А-група и от B-група няма кой знае каква разлика. B-група по-трудно се поддават на лечение с приетите лекарства срещу вируса на грипа. Тя причинява епидемия, която в национален мащаб се развива по-бавно, но и отшумява по-бавно, към средата на март.

Коментари