ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ: 5-те най-скъпи рок инструмента на всички времена

11 март 2022
social

Ако сте запалени по музикалните инструменти, то навярно знаете колко скъпо удоволствие може да бъде това. Добър сет барабани би ви коствал няколко стотин лева, докато добра китара може да отиде над хиляда.

А ако добавите и името на известен изпълнител към инструмента, веднага отивате към космическите цени. Притежанието на пияно, което е усетило допира на вълшебните пръсти на Джон Ленън, или китара, която е била в божествените ръце на Джими Хендрикс, е нещо сакрално за феновете на музиката, а тези които притежават купища пари, с радост биха се разделили с част от тях за тази привилегия. 

 

"Вълкът" на Джери Гарсия - 1,9 милиона долара

 

Любимият създател на китари на Джери Гарсия - Дъг Ъруин си падал по животните. Неговият уникален модел "Тигър" се превърнал в хит сред музикантите с уникалния си дизайн - толкова бил впечатляващ, че се озовал в Музея на Ню Йорк - а неговият наследник, "Вълкът", привлякъл още повече интерес и бил предложен за продажба - толкова успешна, че някой платил близо 2 милиона за правото да я окачи вкъщи.

"Вълкът", чието наименование идва от изобразения на китарата вълк, е част от кампания за набиране на средства за юридически център за борба с бедността със седалище в южната част на САЩ и всички приходи от продажбата бяха насочени към тази достойна кауза. 

Вероятно Гарсия би се гордял да види какви средства е успял да събере неговия партньор, но едва ли би останал изненадан. Двамата формират внушително партньорство, като Ъруин изработва пет китари по поръчка за великите Грейтфул Дед.

 

Електро Китарата Fender на Джими Хендрикс - 2 милиона долара

 

Независимо, че това е една чудесна китара, любимката на Джими Хендрикс всъщност не представлява нищо особено от гледна точка на дизайн и функционалност. Специалното в нея обаче е мястото, на което Хендрикс свири с нея.

Удсток през 1969 г. е едно от най-известните музикални събития на всички времена, а тази китара заема централно място на великата сцена, пленявайки с енергията си в ръцете на един истински музикален бог. Това е достатъчно за да убеди единият от съоснователите на Майкрософт - Пол Алън, да се раздели с два милиона долара през 1998 г., като след това я окачва в Музея на музиката в Сиатъл, родния град на Хендрикс.

Въпреки че такива скъпи покупки не са в стила на Уудсток, поне феновете на рока вече могат да отскокнат до северозападния град на САЩ, за да видят китарата в истинския си блясък - нещо, което Хендрикс вероятно би харесал.

 

Пианото Steinway Z на Джон Ленън - 2,1 милиона долара

 

Аукционите са традиционен начин за получаване на голяма цена за даден артикул и точно това се случва при продажбата на пианото Steinway Z на Джон Ленън през октомври 2000 г. Тогава, дори и с наддаване, ограничено до само до присъстващи милионери или може би няколко други с телефон в ръка, скъпоценният предмет успява да донесе зашеметяващите 2,1 милиона долара.

Само си помислете каква сума би могла да събере пианото в днешно време. Криптовалутите завладяха онлайн пазара: можете да си закупите самолетен билет, да депозирате средства в казино, което приема криптовалути или просто предлага добро онлайн изживяване, и дори да дарите за добра кауза с тях - възможно е наддаващите да могат да използват криптовалути в близко бъдеще, за да получат любимите си инструменти или нещо друго в тази връзка. Още повече няма да им се налага да пътуват до аукционите за да участват - вече се провеждат с предаване на живо. 

С броят на биткойн милионерите, които са пръснати по целия свят и удобството на интернет, тази цена днес би достигнала още по-високи върхове ако пианото отново бъде пуснато на пазара.

 

Акустичната китара на Джон Ленън Gibson J-160 - 2,4 милиона долара

 

Много често, когато един предмет се изгуби, а след това се появи отново, стойността му избухва благодарение на засиления интерес към него. Това се случи с акустичния Gibson на Джон Ленън от 1962 г., който изчезва през 60-те години, но е откритa по-късно и автентичността й е потвърдена от експерти.

Ленън използва китарата при композирането на класики от ранния Бийтълс като She Loves You и I Saw Her Standing There, което я превръща в свещен предмет за милионите фенове на Бийтълс по целия свят. Един изключително заможен фен реши да извади на масата почти два милиона и половина долара за тази китара, правейки я втората най-скъпа китара в историята, но вземайки у дома най-удивителното нещо, което да покаже на гостите си.

Електрическата китара на Various Artists Fender – 2,7 милиона долара

През 2004 г. опустошително цунами връхлетява югоизточна Азия, а близо 230 000 души губят живота си. Тогава е сформирана организация с нестопанска цел Reach out to Asia за да помогне на милионите хора, пострадали в бедствието, като една от инициативите включва търг за най-скъпата китара в историята: Fender, подписана лично от едни от най-големите легенди в рока.

Боб Дилън, Кийт Ричардс, Мик Джагър и Пол Маккартни са само част от подписите, изписани върху корпуса на китарата, като този звезден допир и помага да събере внушителните 2,7 милиона долара на аукциона. 

Продажбата помогна да осигури безценна помощ за региона, докато на по-малко значимо ниво купувачът вече има един от най-уникалните инструменти в историята.

 "Агенция Атлантик" ЕООД не носи отговорност за дейността на сайта, който е информационен относно дейността на сайтовете, организиращи хазартни игри, за съдържанието на сайта, за други сайтове чрез препратките, които съдържа и пр.

Новини