Почетна “Златна палма” за Jodie Foster

Актрисата и режисьор ще получи признание за кариерата и таланта си 

03 юни 2021
social
Снимка от кадър YouTube

Jodie Foster ще бъде удостоена с почетна награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан. Организаторите на събитието заявиха, че това е признание за блестящата ѝ кариера, уникалния й талант и дискретната ѝ, но същевременно твърда ангажираност за справянето с големите предизвикателства на нашето време. 

Актрисата и режисьор ще бъде почетен гост на церемонията по откриването на кинофестивала, който ще се проведе от 6-и до 17-и юли.

Сред предишните носители на почетна "Златна палма" са Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo и Alain Delon. 

58-годишната Jodie Foster е играла в над 70 филма, сред които "Шофьор на такси", "Нел", "Маверик", "Анна и кралят", "Човек отвътре". През 1988 г. тя се снима в криминалната драма "Обвинената", за изпълнението си в която получава първата си награда "Оскар". Световна слава и второ отличие на Американската киноакадемия й носи ролята в култовия трилър "Мълчанието на агнетата" (1991).

Най-новият филм с участието на актрисата, "Мавританецът", излезе на екран тази година. Въпреки че ролята ѝ донесе награда "Златен глобус", тя се размина с номинация за "Оскар".

Jodie Foster е първата актриса, отличена с две награди на Американската киноакадемия, преди да е навършила 30 години.

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит с филма "Анет" на френския режисьор Leos Carax с Marion Cotillard и Adam Driver в главните роли. 

Председател на журито ще бъде американският режисьор Spike Lee.

Новини