Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почина бащата на "комисар Монталбано"
Почина бащата на
Почина бащата на "комисар Монталбано" Сряда, 17.07.2019 г., 15:23 ч. 93-годишният Андреа Камилери е бил приет в болница в Рим миналия месец след сърдечен удар

Сицилианският автор Андреа Камилери, който стои зад известната поредица от криминални романи за Комисар Монталбано, превърнати след това в успешна телевизионна поредица, е починал на 93 години, съобщава Би Би Си.

Един от най-обичаните писатели на Италия е бил приет в болница в Рим миналия месец след сърдечен удар.

Криминалният автор е познат най-вече с детективската си поредица с главен герой инспектор Салво Монталбано, който се подвизава в измисления сицилиански град Вигата.

Тяхната екранизирана от RAI телевизионна версия бе много харесвана в Италия, след което доби популярност и във Великобритания, САЩ, Франция, Испания, Германия и Австрия.

В България част от книгите от поредицата са издавани от издателство "Книгопис" през 2013 и 2014 г. в превод на Весела Цалова. Камилери е преведен за първи път на български език през 2009 г. от Даниела Илиева с романа "Пансион Ева", написан на сицилиански диалект.

През последните години писателят загубва зрението си, но през 2017 г. споделя в интервю, че това всъщност му помага да вижда нещата по-ясно.

"Сляп съм, но загубата на зрението ми съживи всички останали мои сетива", казва авторът тогава и допълва, че паметта му се е подобрила и че продължава да пише.

Камилери е автор на над 100 книги. Историите му са предимно художествена измислица, но повлияни от актуални събития или резултат от часовете, прекарани в ровене из архиви.

Всяка от книгите за Монталбано е във формат 180 страници и съдържат 18 глави от по 10 страници. Те имат огромен успех, продадени са в тираж от над 25 млн. копия и са преведени на 120 езика.

Последната книга на Камилери е публикувана през май тази година в Италия и бързо става бестселър. През 2006 г. той пише и книга със заглавие "Рикардино", но тя се съхранява заключена в шкаф при издателя му, тъй като двамата имат уговорка тя да бъде публикувана по-нататък във времето.

Снимка: Интернет

Коментари