Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почина големият български актьор Стефан Данаилов
Почина големият български актьор Стефан Данаилов
Снимка: БГНЕС
Почина големият български актьор Стефан Данаилов Сряда, 27.11.2019 г., 08:43 ч. В началото на месеца той беше приет във ВМА заради белодробен проблем

На 76-годишна възраст почина легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. Той издъхна във Военномедицинската академия в София. 

През лятото Данаилов се подложи на операция на тазобедрената става след падане, а в началото на месеца беше приет във ВМА заради белодробен проблем. През 2018 г. той разкри, че страда от Паркинсон, а 4 години по-рано пребори тежко онкологично заболяване. 

Със своите над 150 роли, Ламбо е любим актьор на няколко поколения българи. Стефан Данаилов е изиграл огромна палитра от персонажи – от майор Деянов в „На всеки километър” до Дон Надзарено „Нуцо“ Марчиано в италианския сериал „Октопод 7”. 

Огромна следа в нашето кино оставя с ролите си в „Следите остават”, „Инспекторът и нощта”, „Черните ангели”, Сватбите на Йоан Асен”, „Дами канят” и „Топло”. Стефан Данаилов се снима в много чуждестранни продукции.

Огромно е наследството му на театралната сцена – с десетките силни роли (като Хамлет, Дон Жуан, Дон Кихот и много други) и стотиците талантливи артисти, на които като преподавател в НАТФИЗ е помогнал да намерят своя професионален път. 

След 15-годишно отсъствие от сцената и след сериозни здравословни проблеми, той се завърна в миналия сезон на Народния театър със спектакъла „Актрисата”. 

Стефан Данаилов не беше безразличен и към случващото се у нас. Показа го от трибуната като депутат в 7 парламента. През 2005-2009 г. беше министър на културата, като и след това остана в ръководството на Българската социалистическа партия. През 2011 г. беше кандидат за вицепрезидент на България. 

Носител е на най-високото отличие в България – орден „Стара планина”.

Поклон пред паметта му!

Коментари