Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почина легендарният италиански режисьор Бернардо Бертолучи
Почина легендарният италиански режисьор Бернардо Бертолучи
Почина легендарният италиански режисьор Бернардо Бертолучи Понеделник, 26.11.2018 г., 11:57 ч. Творецът на италианската нова вълна в киното беше на 77 години

Италианският режисьор Бернардо Бертолучи почина на 77 години след борба с рака, съобщи неговия издател. Известният с филми като "Последно танго в Париж", "Последният император" и "Мечтателите" режисьор беше прикрепен към инвалидна количка повече от десетилетие, след като през 2003г. претърпя неуспешна операция на дискова херния, която го остави неспособен да се движи самостоятелно.

В кариерата си, която се простира назад до 60-те години, Бертолучи се превръща в ключова фигура на изключителната италианска нова вълна в киното наред с Микеланджело Антониони, Федерико Фелини и Пиер-Паоло Пазолини. В същото време той прави и голям пробив в Холивуд, след като през 1987 г. "Последният император" му носи девет награди "Оскар", сред които за най-добър филм и най-добър режисьор.

Бертолучи е роден в Парма през 1940 г. в семейство на поет и учителка и бива отгледан в атмосфера, изпълнена с артистичност и литература. Баща му Атилио е приятел с Пиер-Паоло Пазолини, който тогава е писател и поет. Той наема 20-годишния Бертолучи като асистент във филмовия му дебют от 1961 г. "Безделник" (Accattone). След това Пазолини му помага, като го препоръчва като сценарист за "Сухата кумица" (La Commare Secca), който се превръща в режисьорския дебют на Бертолучи през 1962 г.

Той продължава да съдейства в киното с идеи и като сценарист. Едно от най-известните му сценарни участия е известният "спагети уестърн" на Серджо Леоне "Имало едно време на Запад" от 1968 г. с Чарлс Бронсън, Хенри Фонда и Клаудия Кардинале.

Режисьорската му кариера продължава със заглавия като "Преди революцията" (1964) - разказ за любовната афера на студент марксист с неговата леля, както и с възействащия "Конформистът" (1970), с които демонстрира и част от своите радикални леви убеждения. "Живеех в нещо като сън от комунизъм", казва по-късно Бертолучи.

Коментари