Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почина създателят на комикси Stan Lee
Почина създателят на комикси Stan Lee
Почина създателят на комикси Stan Lee Вторник, 13.11.2018 г., 09:20 ч. Легендарният писател, редактор и бивш президент на Marvel Comics беше на 95 години

Stan Lee, писателят, редактор и бивш издател и президент на Marvel Comics, един от създателите на Спайдърмен, който превърна комиксите за супергерои в глобален феномен, почина на 95-годишна възраст. Той е бил откаран по спешност в болница в Лос Анджелис, където е починал. През последната година и няколко месеца той е страдал от няколко болести, включително пневмония и проблеми със зрението.

За някои, Lee беше един от най-великите създатели на поп културата на неговото съвремие - основният двигател на златните години на Marvel и необятният ум, който даде на света герои, които всяко хлапе в училище познава - не само приятелски настроеният съсед, който хвърля паяжини, но също Фантастичната четворка, X-Мен, Железният човек, Хълк, Отмъстителите и още много други.

За други, Lee беше безсрамен търговец и търсач на слава, който си е присвоил плодовете на упорития и брилянтен труд на художници като Jack Kirby, Steve Ditko, Don Heck и Gene Colan. И двете страни имат своите основания.

Роден като Stanley Lieber на 28-и декември 1922г., Lee не беше затворен творчески гений, чиято роля в света, който създава, е лесна за възприемане. Той беше известен като писател, но прозата му не беше особено качествена според повечето стандарти. Ако беше се отказал от комиксите след първите си 20 години в индустрията, никога нямаше да стане известен. Той обаче беше изключителен партньор, ментор и бизнесмен, а комиксите, които издава между 1961 и 1972г. са пълни със сила и радост.

В началото на периода, Lee на практика самостоятелно управлява малката компания за комикси, където постъпва на работа през 1939г., назначен от съпруга на братовчетката си, издателя Martin Goodman. Marvel издава по 10 комиска на месец през 1961г. – с романтични сюжети, уестърни, военни истории, тийнейджърски комедии и приказки за чудовища, повечето от които написани от Lee. За да спести време, вместо да прави завършени ръкописи, той измисля накратко истории, раздава ги на художниците, с които работи тогава, а после добавя диалозите и описанията на действията, когато получава готовите картинки.

Първият комикс за Фантастичната четворка, нарисуван от ветерана Jack Kirby, излиза през ноември 1961г. като експеримент - хибрид между комикс за чудовища и супергерои, жанр, който е особено популярен през Втората световна война и който става почти архаичен след нея. Девет месеца по-късно, последното издание на научно-фантастичната поредица на Lee и Steve Ditko "Amazing Fantasy" представя Спайдърмен - шокиращо различен от общоприетата представа за супергерой, той е мършав, гневен тийнейджър, който се сдобива с чудовищни способности и чието първо приключение го оставя да плаче от ужас и срам.

И двамата комикса стават голям хит и през следващите няколко години поредиците за супергерои, които Lee пише и редактира, се налагат на пазара за американски комикси. Докато “Истории с напрежение”, “Пътуване през мистерията” и “Странни истории” въвеждат персонажите Железния човек, Тор и Д-р Стрейндж, Lee създава следващата си иновация в жанра - смесването на разказите. Всички герои, които той създава, живеят в един свят и от време на време започват да се появяват в историята на останалите и да се борят с общи врагове. Гениалното хрумване работи перфектно и до днес и е в основата на киновселената на Marvel. 

Постепенно Lee отстъпва още повече от творческия процес на художниците на издателството и ги насърчава да се развиват стилистично, което само прави комиксите по-добри и сюжетите - по-смели. Той се превръща във водещия на шоуто, надъхва феновете и пуска шеги за партньорите си, а в броевете на комиксите името му винаги е на първо място като автор. Към средата на 60-те, той вече е изградил собствен публичен персонаж - “Stan the Man”, весел, с малко лоша репутация, с изкуствено мегаломански наклонности, който винаги е център на вниманието.

Lee написва първите 100 броя на “Невероятния Спайдърмен” и първите 114 на “Фантастичната четворка”, които и до днес са източник на много от невероятните супергеройски истории. По-късно Ditko и Kirby се оплакаха, и с основание, че не са получили достатъчно признание за участието си в творческия процес, но тяхното партньорство Lee е най-добрата работа в кариерата им.

Lee се мести в Холивуд през 1972г. и се отказва от създаването на комикси, за да се превърне на практика в говорител на Marvel. Като такъв, той е пестелив в похвалите за приноса на художниците, с които работи, а и журналистите не обръщат достатъчно внимание на другите автори и така се стига до момента, в който Lee си спечелва репутацията на човек, който си приписва заслугите на другите.

През последните четири десетилетия от кариерата си Lee пише от време на време по някоя история за Сребърния сърфист или за Спайдърмен, и някои други, които не са особено забележителни. Въпреки това той продължава да слага името си върху всичко, особено след като компанията “Stan Lee Media” рухва през 2000г.

Lee работи на практика с всички - от Националната хокейна лига до Ringo Starr. Това, което прави обаче се състои най-вече в наблюдаване и одобряване на творения, вдъхновени от неговите собствени. Той се появява в като себе си в почти всички филми базирани на комиксите на Marvel и раздава автографи на феновете по различни събития до 90-годишна възраст, доволен че се е превърнал в обичан герой като тези, които създава.

Въпреки че през последното десетилетие от живота му, неговите герои доминират на големия екран и в бокс-офиса, Lee имаше финансови проблеми и се чуваха истории за тормоз над него, както от страна на дъщеря му, така и от неговия бивш бизнес мениджър, а различни хора се опитваха да се домогнат до състоянието ми след като съпругата му от 70 години Joan Lee, почина през 2017г.

Когато през 2015г. “Rolling Stone” пита Lee какво го кара да продължава да работи през всички тези години, той отговаря “Алчност. Чиста алчност. Не, обичам да работя над историите и за щастие, това е единственото нещо, за което възрастта не може да ти попречи. Не е нужно да си невероятно силен като Хълк, за да продължиш да мечтаеш и да създаваш истории”.

Stan Lee

Stan Lee

Коментари