Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почитаме паметта на Св.равноапостоли Константин и Елена
Почитаме паметта на Св.равноапостоли Константин и Елена
Почитаме паметта на Св.равноапостоли Константин и Елена Четвъртък, 21.05.2020 г., 09:08 ч. Днес имен ден празнуват над 115 хиляди българи

Днес православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена.

През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Според народните вярвания на днешния ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".

Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция. След нестинарските игри всички се събират на обща трапеза с курбан.

Днес имен ден празнуват над 115 хиляди българи с имената Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.

Коментари