Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почитаме Св. Иван Рилски – небесен покровител на българите
Почитаме Св. Иван Рилски – небесен покровител на българите
Почитаме Св. Иван Рилски – небесен покровител на българите Петък, 19.10.2018 г., 08:25 ч. Днес е празник на лекарите, миньорите, на град Перник, на Софийската духовна семинария и на Рилския манастир

Днес Православната църква почита паметта на небесния закрилник на българския народ Свети Иван Рилски Чудотворец - патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския.

Роден е около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст. Приживе той избира трудния път на отшелничеството, отдавайки се на пост и молитва.

На този ден се чества и денят на българския лекар по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой покровител Иван Рилски Чудотворец. Тази година се навършват 25 години от официалното честване на Деня на българския лекар. На официална церемония ще бъде връчена наградата "Лекар на годината" - най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна.

Днес е празник и на миньорите, на град Перник и на Софийската духовна семинария.

Коментари