Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почитаме Свети Мина
Почитаме Свети Мина
Снимка: БГНЕС
Почитаме Свети Мина Понеделник, 11.11.2019 г., 09:30 ч. Той е покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните

Православна църква чества паметта на Свети великомъченик Мина, считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните. На този ден вярващите почитат и светците Виктор и Викентий.

Към Свети Мина вярващите отправят молитва за здраве и благоденствие на дома и децата си. Светецът помага на хората да си възвърнат загубеното или откраднатото.

На иконите се изобразява на бял кон с кръст в ръка. Известен е като чудотворец, помагащ на болни и страдащи, на пътуващи сираци. Той е покровител на семейството, закриля жените.

Пътуващите на дълъг път, както и войниците също очакват закрила, защото някога самият светец бил прочут и смел войн. Заради вярата си бил посечен от езичниците на император Диоклециан в края на 3 век, когато християните, които отказвали да приемат поклонничеството били подлагани на жестоки гонения.

В народния календар празникът бележи средата на т. нар. Вълчи празници - времето от Архангелов ден до Коледни Заговезни. В миналото в този период хората спазвали различни забрани, за да не влизат вълците близо до селището и да не нападат стадата им.

Коментари