Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Показаха първата снимка на черна дупка
Показаха първата снимка на черна дупка
Показаха първата снимка на черна дупка Четвъртък, 11.04.2019 г., 08:20 ч. Интернет видя в изображението Окото на Саурон и поничка

Международен екип учени за пръв път успя да получи изображение на черна дупка, която се очертава от огромен сияещ оранжев пръстен.

Отдавна е известно, че тези космически чудовища поглъщат всичко заради титаничната си гравитация. Дори и светлината, поради което са невидими и оттук идва злокобното им име. Но свръхнагретият материал, който кръжи около черните дупки, може да очертае тяхната "паст", какъвто е и случаят с подученото изображение.

"Ние можахме да видим невидимото", възкликна ръководителят на проекта "Event Horizon Telescope" Шепърд Долман, като представи на света оранжевия кръг. Той е оформен около супермасивната черна дупка в центъра на галактиката М87, която се намира в съзвездието Дева. Тя отстои на 55 милиона светлинни години от Земята и масата й е 6,5 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Това е едно от най-значимите научни открития на столетието. "Получените изображения може да ни се сторят не толкова важни на пръв поглед, но те ще обогатят разбирането ни за черните дупки. Снимките са плод на "херкулесов труд", който обедини международните усилия на много учени и обсерватории. Сега имаме много детайлно изображение на черна дупка", заяви директорката на Националната научна фондация на САЩ Франс Кордова.

Изображението е било получено в рамките на проекта "Event Horizon Telescope", който обединява радиотелескопи от цял свят, в това число и от САЩ, Мексико, Чили, Испания и Франция.

Проектът бешe създаден за изследването на две свръхмасивни черни дупки. Sagittarius Ax, в центъра на Млечния път на разстояние от 26 хиляди светлинни години от Земята и обектът в центъра на галактиката М87, отдалечен от Земята на разстояние от почти 55 милиона светлинни години.

Наблюденията са били извършени през април 2017 година, но за обработването на получените данни са били необходими две години.

Реакциите на новината в социалните мрежи бяха светкавични. Повечето бяха шеговити, като оприличиха изображението на снимката на Окото на Саурон от "Властелинът на пръстените" и на поничка с глазура

 

Коментари