Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Половината от плажовете по света може да изчезнат до 80 години
Половината от плажовете по света може да изчезнат до 80 години
Снимка: pixabay.com
Половината от плажовете по света може да изчезнат до 80 години Сряда, 04.03.2020 г., 17:48 ч. Австралия може да е най-силно засегната

Климатичните промени и покачването на океанското ниво могат да станат причина половината от плажовете по света да изчезнат до 2100-ата година, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Дори ако човечеството значително намали парниковите емисии, които са отговорни за климатичното затопляне, над една трета от пясъчните крайбрежни ивици са застрашени.

Изчезването им би имало последствия не само върху туризма.

Плажовете заемат над една трета от крайбрежните ивици в света и в редица случаи се намират в гъстонаселени райони. Застрашени са от дължащата се на нови строежи ерозия на почвата, повишаването на морското ниво, бурите.

Австралия може да е най-силно засегната - плажни ивици с дължина почти 15 000 км може да изчезнат до 80 години. След Австралия се нареждат Канада, Чили, САЩ, Мексико, Китай, Русия, Аржентина, Индия и Бразилия.

Специалистите са проучили два сценария - най-лошия, при който парниковите емисии продължават със същите темпове, и друг, свързан с ограничаване на климатичното затопляне до 3 градуса Целзий. При най-лошия сценарий ще изчезнат 49,5 процента от плажовете, т.е. пясъчни крайбрежни ивици с дължина около 132 000 км. В другия случай ще бъде засегната плажна ивица, дълга 95 000 км.

Коментари