Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Последни приготовления за Годината на глигана
Последни приготовления за Годината на глигана
Последни приготовления за Годината на глигана Понеделник, 04.02.2019 г., 11:00 ч. В Китай ще се проведе и най-голямата годишна миграция на хора в света заради посрещането на Новата година по лунния календар

Китай се готви за посрещането на Лунната нова година - най-големият празник в страната.

Китайската нова година се пада на различна дата заради лунния календар. След като 2018 г. премина под знака на земното куче, на 5-и февруари настъпва Годината на земния глиган.

земен глиган

Официалните почивни дни т.г. са от 4-и до 10-и февруари, а празненствата продължават около 15 дни - до Фестивала на фенерите.

Стотици милиони хора пътуват в този период, за да го отпразнуват със семействата си. Това е най-голямата годишна миграция на хора в света, известна като "Треска по пътуване около Пролетния фестивал". Близо 3 милиарда е общият брой на пътуванията със самолет, влак, кораб и автобус.

CHINA LUNAR NEW YEAR 2019

CHINA LUNAR NEW YEAR 2019

Една шеста от хората по света отбелязват празника, който се чества не само в Китай, но и във Виетнам, Сингапур, в други азиатски страни и в китайските квартали в Ню Йорк, Ванкувър, Лондон и Сидни.

nova_godina.jpg

Вечерта преди настъпването на Китайската нова година семействата се събират на традиционни вечери и гледат специалната новогодишна телевизионна програма.

Децата получават червени пликове с пари за късмет.

Празничните новогодишни декорации са в наситено червено, защото в китайската култура цветът е символ на щастие, богатство и просперитет и отблъсква злите духове, носейки късмет.

CHINA LUNAR NEW YEAR 2019

А за настъпващата Година на земния глиган, гадателите предсказват, че през нея ще има забавяне на икономиката, вълнения и природни бедствия.

Коментари