Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Празнуваме Илинден по стар стил
Празнуваме Илинден по стар стил
Празнуваме Илинден по стар стил Петък, 02.08.2019 г., 09:00 ч. На днешния ден според поверието не се влиза в морето, защото то взима жертви

Българската православна църква почита на 2-и август по стар стил паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи и на плаж, защото морето взима жертви на този ден.

От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение.

Старите рибари се ориентират по гларусите за това дали ще има вълнение или ще е спокойно. Ако птиците се събират на групи на брега - значи морето се разваля. Ако прелитат спокойно над водата и търсят риба - ще е спокойно.

Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Днес имен ден празнуват - Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Коментари