Празнуваме Световния ден на радиото

И днес радиото остава най-широкодостъпната медия

13 Февруари 2021
social

Днес празнуваме Световният ден на радиото - най-широкодостъпната медия. Датата е избрана през 2012 г. от Генералната Асамблея на ООН по инициатива на ЮНЕСКО неслучайно - 13-и февруари е рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации.

Тази година от ЮНЕСКО призовават радиостанциите по целия свят да отбележат празника под наслов „Нов свят, ново радио: еволюция, иновация, свързаност“, като честват не само 10-та годишнина на празника, но и навършването на повече от 100 години от началото на радиоразпръскването.

И днес, радиото е най-широкодостъпната медия, която се ползва с най-голямо доверие сред своята изключително многообразна аудитория. Радиото оцелява през десетилетията благодарение на непрекъснатото си развитие и на силната свързаност със своите слушатели. Затова и мотото на тазгодишното честване е разделено на 3 подтеми:

- Еволюция - светът се променя и радиото се развива, като повече от век е гласът на нашето общество, а музиката задава ритъма на живота ни;

- Иновация - радиото използва иновативни подходи и прилага новите технологии, за да се адаптира към непрекъснато променящите се навици, поведение и начин на живот на обществото и аудиторията;

- Свързаност - от самото начало на своето създаване радиото играе важна социална роля, като предоставя възможност на хората да се информират и да се чувстват свързани не само с общността и региона, в който живеят, но и с целия свят.

Повече информация за Световния ден на радиото можете да намерите на специално създадения от ЮНЕСКО сайт.

Новини