Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Приеха промените в Закона за здравето на първо четене
Приеха промените в Закона за здравето на първо четене
Снимка: БГНЕС
Приеха промените в Закона за здравето на първо четене Петък, 08.05.2020 г., 14:18 ч. От 14-и май се възобновяват редовните пленарни заседания

Мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене законопроекта на правителството за мерките след отпадането на извънредното положение на 13-и май. Промените в Закона на здравето дават възможност здравният министър да въвежда „извънредна епидемична обстановка“.

Текстовете не срещнаха подкрепата единствено на БСП, които гласуваха въздържали се. Социалистите оспориха прехвърлената отговорност за продължаващите противоепидемични мерки и след извънредното положение изцяло върху министъра на здравеопазването, без да се търси отговорност на цялото правителство.

С измененията в Закона за здравето се предвижда продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13-и май, когато е краят на извънредното положение. Още 2 месеца ще важат и забраната да се налагат запори, възможността за намаляване на наема на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, както и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

На първо четене депутатите решиха да няма външно оценяване за 4 и 10 клас.

БСП, ДПС и „Воля“ дадоха заявки да внесат свои корекции между двете четения на законопроекта.

Още във вторник, 12-и май, промените влизат на второ четене в пленарната зала. От четвъртък, 14-и май, НС възобновява редовните си пленарни заседания.

Коментари