Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Призоваха Марая Кери да отмени концерт в Саудитска Арабия
Призоваха Марая Кери да отмени концерт в Саудитска Арабия
Призоваха Марая Кери да отмени концерт в Саудитска Арабия Четвъртък, 31.01.2019 г., 17:24 ч. Според активисти концертът е опит на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да изчисти имиджа на Саудтиска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги

Жени активистки призовават американската певица Марая Кери да не изнася концерт в Саудитска Арабия тази вечер. Поп иконата ще пее в кралството за първи път, но според активисти концертът е опит на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да изчисти имиджа на Саудтиска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги.

„Като първата жена – международен артист, която ще изнесе представление в Саудитска Арабия, Марая признава културното значение на това събитие и ще продължи да подкрепя глобалните усилия за постигане на равенство за всички”, се посочва в изявлението на екипа на певицата, цитирано от „Асошиейтед прес”.

Според активистката Омайма Ал Наджар, потърсила убежище в чужбина, концертите отклоняват вниманието на обществото от войната срещу хусите в Йемен, нарушенията на човешките права и законите, ограничаващи свободите на жените в кралството.

Ал Наджар е съоснователка на асоциацията „Жени за права в Саудитска Арабия”, инициатор на петицията, призоваваща Марая Кери да бойкотира страната. Асоциацията искаше да окаже публичен натиск над певицата, която според нея „има властта да застане зад каузата на жените като артист и жена”.

Активисти призоваха Кери да информира за саудитските правозащитнички, които са в ареста от май, след като водеха кампания за социални промени и повече права за жените.

Според Наджар звезди като Кери биха могли да поставят като условие за концертите си в Саудитска Арабия освобождаването на правозащитничките.

Коментари