Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Продават на търг играчка на Айнщайн
Продават на търг играчка на Айнщайн
Продават на търг играчка на Айнщайн Петък, 14.06.2019 г., 14:29 ч. Стойността на мозайката се оценява на 4-6 хиляди долара

Детска играчка на физика Алберт Айнщайн - набор за мозайка, се предлага на търг в Ню Йорк. 

Наборът включва над 500 разноцветни елемента, които се прикрепят към специална дъска с отверстия за създаване на мозайка, а също така и декорирана дървена кутия за играчката, съобщи ТАСС.

В описанието на лота от аукционната къща „Кестънбом енд къмпани“ се казва, че мозайката е помогнала на младия Айнщайн да развие своето въображение и е способствала за развитието на неговия разум, подарил на човечеството най-забележителните научни теории на миналото хилядолетие“.

Сегашният собственик на играчката я получил като подарък от самия Алберт Айнщайн малко преди смъртта му през 1955 година. Въпреки че кутията е износена, а от вътрешната ѝ страна има детски рисунки с моливи, стойността на мозайката се оценява на 4-6 хиляди долара.

Търгът е предвиден за 20 юли, като на него ще бъдат изложени и други лични вещи на Айнщайн - негов портрет, направен от френската художничка Лу Албер-Лазар, сребърни чаши от Китай и няколко ленени салфетки с бродерии от майката на великия учен.

Снимка: БГНЕС

 

Коментари