Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Противоречивият "Жокера" разби рекордите
Противоречивият
Противоречивият "Жокера" разби рекордите Понеделник, 07.10.2019 г., 11:05 ч. Филмът спечели 93,5 млн. долара, но предизвика и проблеми заради опасенията от сцените с насилие в него

Филмът “Жокера” разби световния бокс офис, като реализира около 93,5 млн. долара печалба в премиерния си уикенд. Адаптацията по комикси на DC, в която главната роля е поверена на Хоакин Финикс, се изкачи на четвърта позиция в световната класация по печалби и подобри рекорда за премиера през октомври.

“Жокера” спечели голямата награда на кинофестивала във Венеция и донесе световен успех на режисьора Тод Филипс и Хоакин Финикс.

Лентата обаче донесе и проблеми в Съединените щати, тъй като от ФБР публикуваха официално предупреждение към местните полицейски управления, че може да има организирани стрелби по време на премиерните прожекции на филма. На много места изрично бяха забранени карнавални костюми и маски на клоуни по време на прожекциите от съображения за сигурност.

И Финикс, и режисьорът Тод Филипс защитиха филма, като актьорът заяви, че се доверява на публиката, че знае разликата между правилно и грешно. Неотдавна Филипс разкри, че е изненадан от критиките към "Жокера", защото целта е да се внушат „реалните последици“ от насилието, което се среща често в анимационни филми и телевизионни предавания. 48-годишният режисьор разкри по време на филмовия фестивал в Ню Йорк в сряда вечерта, че кадрите на насилие са необходимо отклонение от пиедестела, на който е поставена жестокостта в други екшън филми.

Финикс представя героя си Артър Флек като тормозен човек, който от живот в покрайнините на обществото започва цяло движение срещу хората, които са го обидили. "Жокера" е филм за психично болен мъж, който се грижи за майка си. Но е ежедневно обиждан, пребиван и неприет. Това го превръща в чудовище. Мнозина видяха във филма важната тема за това как обществото се грижи за болните хора.

Коментари