Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Първият електрически самолет на НАСА е готов за тестове
Първият електрически самолет на НАСА е готов за тестове
Първият електрически самолет на НАСА е готов за тестове Вторник, 08.10.2019 г., 16:49 ч. Очакванията са летателното средство да промени изцяло авиационния транспорт, като ще намали сериозно вредните емисии, отделяни от самолетите

Първият електрически самолет на НАСА вече е готов и в следващите дни ще започнат тестовете му, съобщиха от американската космическа агенция. Летателното средство, кръстено X-57 Maxwell, трябва да промени изцяло авиационния транспорт, като ще намали сериозно вредните емисии, отделяни от самолетите. Според данни на учени около 3.5% от глобалното затопляне се дължи на авиацията, а след 30 години процентът ще се увеличи почти пет пъти.

X-57 вече се намира в центъра на НАСА в Калифорния, където ще бъдат извършени първите му тестове. Ще бъде проверена електрическата задвижваща система на самолета. След наземните тестове ще започнат и летателни опити.

Целта на НАСА е да направим базисен модел на електрически самолет, върху който производителите на подобен тип летателни машини да работят в бъдеще. Очаква се такива самолети да заменят почти изцяло стандартните с реактивен двигател. Срок кога това ще се случи обаче няма.

Екипът инженери, създали X-57, твърдят, че при успешни тестове електрическите самолети ще увеличат с 500% ефективността на авиотранспорта, въглеродните емисии ще са нулеви, а полетите ще са много по-тихи.

Коментари