Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Първият израелски апарат потегли към Луната
Първият израелски апарат потегли към Луната
Първият израелски апарат потегли към Луната Петък, 22.02.2019 г., 10:28 ч. Очаква се роботът "Берешит" да се спусне на повърхността на 11-и април

Компанията SpaceX изпрати на мисия към Луната първия израелски апарат, който трябва да се спусне на повърхността на 11-и април.

Ако роботът "Берешит" успее с мисията, Израел ще се нареди след СССР, САЩ и Китай като четвъртата страна, изследвала земния спътник от повърхността. Освен това в случая става дума за предимно частно начинание, тъй като и ракетата Falcon 9, и апаратът, чието име на иврит е библейската фраза "В началото", са на частни компании.

На борда на ракетата има и телекомуникационен спътник на Индонезия и експериментален сателит на военновъздушните сили на САЩ. "Берешит" се отдели от носителя около 15 минути преди спътниците, а основната степен на ракетата с 9 двигателя се завърна на платформа, плаваща на около 500 км от брега на щата Флорида.

Днес се очаква НАСА да обяви окончателно дали позволява на SpaceX да извърши на 2-и март безпилотен тестови полет на новата капсула, която компанията на Илон Мъск изработи за изпращане на астронавти до Международната космическа станция. В момента единствено Русия разполага с кораби, способни за подобна мисия.

"Берешит" е с размер на съдомиялна и се очаква да достигне Луната в средата на април. Пътуването е толкова дълго заради траекторията с голяма обиколка и използването на лунната гравитация за забавянето на апарата. Едва след това с поредица от маневри трябва да се извърши самото спускане.

Тежащата 585 кг сонда е изработена от неправителствената организация SpaceIL в сътрудничество с държавната космическа компания Israel Aerospace Industries (IAI). Проектът участва в конкурс на "Гугъл" за 20 милиона долара за апарат, който да измине поне 500 м по Луната, но победител така и не беше обявен. Предимно частни дарения помогнаха за близо 100 милиона долара разходи за сегашната мисия. Авторите ѝ планираха вместо пътуване по повърхността да извършат "подскок" с остатъчното гориво.

Спускането ще стане близо до големия религиозен празник Пасха и на борда има "цифрова капсула на времето" с песни на иврит, националния химн на Държавата Израел и Декларацията за независимост на страната.

Апаратът би трябвало да работи на лунната повърхност не повече от 2-3 дни. През това време ще направи снимки и измервания на магнитното поле на Луната.

Коментари