Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Работодателите да ограничат контактите между работниците
Работодателите да ограничат контактите между работниците
Снимка: БГНЕС
Работодателите да ограничат контактите между работниците Четвъртък, 02.04.2020 г., 17:56 ч. Социалното министерство обяви мерките за превенция на риска от разпространение на COVID-19 на работното място

Работодателите задължително трябва да дезинфекцират работните места най-малко два пъти в рамките на работния ден, както и да създадат организация на работа, която да ограничи до минимум преките контакти между работниците и служителите в предприятието. Това са част от мерките за превенция на риска от разпространение на COVID-19, които се въвеждат със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева до отмяна на въведеното на 13-и март извънредно положение, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Със заповедта работодателите се задължават да въведат пропускателен режим, който да гарантира, че на територията на предприятието няма да бъдат допуснати работници и външни лица, които имат симптоми на остри заразни заболявания.

Задължително е и осигуряването на необходимите условия за спазване на лична хигиена на работещите, както и на лични и колективни средства за защита на персонала. При използване на служебен транспорт е необходимо дезинфекциране и проветряване на превозните средства след всеки курс.

Работниците и служителите с грипоподобни симптоми трябва да бъдат временно отстранени от работа. Същата мярка се прилага и в случай, че те не използват предоставените им лични предпазни средства.

Изпълнението на всички мерки от заповедта трябва да се обсъдят в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от петима работещи - с всички работници и служители. Изпълнението на заповедта ще се контролира от Главната инспекция по труда.

Коментари