Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Рекорден брой филми ще се борят за номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм
Рекорден брой филми ще се борят за номинация за
Рекорден брой филми ще се борят за номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм Вторник, 08.10.2019 г., 16:12 ч. Предложения са направени от 93 страни, българското предложение в категорията е филмът "Ага" на Милко Лазаров

Номинациите за наградите "Оскар" за чуждоезичен филм през 2020 г. ще бъдат избрани измежду предложенията на 93 страни. Това е рекорден брой кандидати, отбелязва изданието IndieWire.

Миналата година те са били 87, а досегашният рекорден брой бе от 2017 г., когато кандидатите са били 92.

За отличието могат да се състезават пълнометражни игрални филми с дължина над 40 минути, произведени извън САЩ с диалог, който да е на преобладаващо различен от английски език.

По-рано тази година бордът на управителите на Академията гласува не само за преименува категорията за чуждоезичен филм, но и да увеличи шортлиста за номинациите от девет на десет заглавия.

За пръв път сред кандидатите са филми от Гана, Нигерия и Узбекистан, но Уганда не се класира. Китай и Сенегал са изпратили своите заглавия в последния момент на крайния срок 1 октомври.

В началото на септември бе обявено, че българското предложение в категорията ще е филмът "Ага" на Милко Лазаров.

Тази година за наградите на Академията ще се бори и още едно българско заглавие - анимацията "Задачи за деня" на Пета Златева, който получи правото да се състезава, но в категорията за късометражен анимационен филм, след като бе избран от журито на фестивала In The Palace във Варна. Филмът по книгата на Георги Господинов "Физика на тъгата" на Теодор Ушев ще бъде сред конкурентите му като предложение на Канада.

В историята на наградите най-много отличия и съответно номинации в категорията за чуждоезичен филм са получавали филми от Италия, Франция и Испания. 

Краткият списък от десет филма ще бъде обявен на 16 декември 2019 г., а номинациите - на 13 януари. Церемонията по връчването на наградите е насрочена за 9 февруари 2020 г.

Коментари