Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Ретроспективна изложба на Леонардо да Винчи в Лувъра
Ретроспективна изложба на Леонардо да Винчи в Лувъра
Снимка: БГНЕС
Ретроспективна изложба на Леонардо да Винчи в Лувъра Сряда, 23.10.2019 г., 10:22 ч. Това е най-голямата експозиция на творби на ренесансовия художник

500 години след смъртта на Леонардо да Винчи най-голямата изложба, която някога е била посветена на творчеството му, ще бъде открита в Лувъра в четвъртък. Сто шестдесет и две картини, рисунки, ръкописи, скулптури и други предмети на изкуството са събрани в експозицията. Сред тях са 11 от общо около 20 картини, приписвани на Да Винчи. Всяка от тях е обградена от подготвителни рисунки и недовършени творби, които обясняват как е била създадена. 

Най-известната картина на Да Винчи - Джокондата, не е включена в изложбата. Като сложат каски на главите си, посетителите ще имат възможност да й се полюбуват във филмче на виртуалната реалност, което възстановява оригиналните цветове на картината, без получената с годините жълта патина.

Изложбата включва впечатляващи рисунки, документи и скици на Да Винчи, както и творби на други ренесансови художници. Експонатите показват изминатия от Да Винчи маршрут между Флоренция, Милано, Мантуа, Венеция, Рим и Франция.

 

Коментари