Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Роджър Федерер е първият жив човек с монета в своя чест
Роджър Федерер е първият жив човек с монета в своя чест
Снимка: БГНЕС
Роджър Федерер е първият жив човек с монета в своя чест Сряда, 04.12.2019 г., 10:16 ч. От 2020 монетата от 20 франка ще бъде с лика на Маестрото

Тенис легендата Роджър Федерер ще стане първият жив човек със сечена монета в своя чест, пише БГНЕС.

Ликът на Маестрото, изпълняващ бекхенд, ще бъде изобразен върху сребърна монета от 20 франка.

„Спортните постижения на Роджър Федерер, неговите благотворителни инициативи, страхотен характер предизвикаха Swissmint да посвети тази сребърна монета от 20 франка на него – първият път, в който това се случва с жив човек“, сподели говорител на Swissmint пред Ройтерс.

55 000 от монетите ще бъдат произведени и налични за предварителна продажба от 19 декември. При очакваното високо търсене, от Swissmint заявиха, че още 40 000 могат да бъдат пуснати в продажба през май.

38-годишният Роджър Федерер, 20-кратен шампион в турнирите от Големия шлем, е считан от мнозина за най-великия в историята на тениса и е национален герой на Швейцария.

Благодаря ви, Швейцария и Swissmint за тази  невероятна чест и привилегия“, написа самият Федерер в Туитър.

За последно спортно-ориентирана възпоменателна монета излезе през 2015 и отпразнува Хорнусен – традиционен швейцарски спорт, практикуван от фермери с шайби и пръчки.

Тазгодишните възпоменателни швейцарски монети включваха 50-годишнината от кацането на Луната, планинския проход Фурка и сърната.

Коментари