Роджър Федерер слага край на кариерата си

Носителят на 20 титли от Големия шлем съобщи новината с писмо в социалните мрежи

15 септември 2022
social
Снимка от БГНЕС

Едно от най-великите имена в историята на тениса, Роджър Федерер, ще сложи край на състезателната си кариера след турнира „Лейвър Къп“. Надпреварата ще се проведе в периода 23-25-и септември в лондонската зала "О2". Новината за оттеглянето си обяви лично носителят на 20 титли от Големия шлем.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Roger Federer (@rogerfederer)

“До цялото ми тенис семейство и отвъд него,

От всички дарове, които тенисът ми даде през всички тези години, най-големият, без съмнение, са хората, които срещнах по пътя си: моите приятели, моите съперници на корта и най-вече феновете, които дават живот на спорта. Днес, искам да споделя някои новини с всички вас.

Както мнозина от вас знаят, през последните три години бях изправен пред предизвикателства, свързани с контузии и операции. Работих здраво, за да се върна на ниво за състезание. Но съм наясно с ограниченията на тялото ми, което напоследък ми изпраща много ясни сигнали. Аз съм на 41 години. Изиграл съм над 1500 мача за 24 години. Тенисът бе по-благосклонен към мен, отколкото някога съм предполагал и сега е време да призная, че е време да прекратя състезателната си кариера.

Турнирът “Лейвър Къп” следващата седмица в Лондон ще бъде моето последно участие на АТП-надпревара. Разбира се, в бъдеще ще продължа да играя тенис, но не и на турнири от Големия шлем и от Тура”, гласи посланието на Маестрото в социалните мрежи.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Roger Federer (@rogerfederer)

До скоро планът на Федерер включваше участие на отборния турнир, както и на този в родния му град Базел. Изглежда обаче усложненията в хода на възстановяването след операцията на коляното са го принудили да вземе решението да прекрати изключителната си кариера още в края на септември.

Последната надпревара за швейцареца беше на Уимбълдън миналата година, след което претърпя третата си операция на коляното. Надеждите му бяха да опита още едно запомнящо се завръщане по подобие на 2017-а, но изглежда този път това няма да се случи. Така той завършва кариерата си на трето място по титли от Шлема след Рафаел Надал с 22 и Новак Джокович с 21. Общо в кариерата си Федерер е спечелил общо 103 турнира, а 310 седмици е бил водач в световната ранглиста, в това число рекордните 237 поред.

 

Новини