Ромелу Лукаку един от претендентите за голмайстор на Евро 2020

По-малко от две седмици ни делят до началото на Евро 2020!

31 май 2021
social

По-малко от две седмици ни делят до началото на Евро 2020. Дългоочакваното европейско първенство по футбол скоро ще започне и феновете предчувстват насладата от играта, головете, борбата по терените и обратите в мачовете. Наред с предположенията кой ще спечели титлата се анализира и кой от футболистите в атака ще се представи най-добре и ще завоюва Златната обувка за голмайстор на Евро 2020. Претендентите са много, но част от тях поне за момента, на база форма и статистика, имат по-големи шансове.

Ромелу Лукаку е един от водещите претенденти според анализаторите. Той направи страхотен сезон в Интер и е наистина много мощен, техничен и бърз нападател. Играчът е роден в Антверпен, Белгия и на 5 годишна възраст започва да тренира и играе за местния Рьопел Бом. В отбора прекарва 4 години, докато е открит от скаути на Лирсе, отбор с много добра юношеска школа. В Лирсе прекарва периода от 2004 до 2006 година, като за този период изиграва 68 мача и отбелязва забележителните 121 гола. Отборът му обаче изпада от белгийската лига и Андерлехт се възползва от това купувайки голяма част от младите футболисти на Лирсе, сред тях е и Ромелу Лукаку. За три години играейки в младежкия отбор на Андерлехт, Лукаку отбелязва 131 гола в 93 мача. На шестнадесет годишна възраст той подписва и първия си професионален договор с Андерлехт. Първият си гол при професионалистите бележи срещу Золте Варегем в 89-тата минута, след като е влязъл като резерва на мястото на Кану. През 2011 Лукаку е продаден на Челси за 13 милиона паунда, като в договора има опция сумата да достигне до 18 милиона паунда, при добро представяне на играча. Договорът е за пет години, а нападателят получава номер 18, който преди това е носен от руснака Юрий Жирков.

Нещата в Челси обаче не потръгват добре за белгийският нападател и той е преотстъпен на Уест Бромич Албиън, където за 16 мача вкарва 6 гола. През 2013 преминава в Евертън първо под наем, а след това е закупен, където играе до 2017 година, за този период той има 141 мача и отбелязва 68 гола. Идва и момента на големият трансфер за 100 милиона паунда в Манчестър Юнайтед. Тук прекарва две години и играта му не винаги е на висотата, на която се очаква. Все пак той  бележи често и има отбелязани 28 гола за червените дяволи. Идва и възраждането на кариерата му, след като 2019 преминава в Интер, където играе и до днес. Тук той е звезда и водещ реализатор на отбора си. В серия А за сезона има 36 мача и 24 гола, за Копа Италия 3 мача и 2 гола, за Шампионска лига 5 мача и 4 гола, за Лига Европа 6 мача и 7 гола. С мощната си физика и бързина, Лукаку е сериозна заплаха за всяка защита. Завършвайки сезона в Италия в страхотна форма се очаква нападателят да я задържи и покаже най-доброто от себе си и на Евро 2020. Последната му контузия беше през януари, когато страдаше от болки в бедрото, но те отшумяха и се очаква да е в кондиция.

В националния отбор на Белгия Лукаку е водещ голмайстор за всички времена с вкарани 43 гола в 77 мача или по 0,55 гола на мач. Не случайно според букмейкърът Сезам той е с най-нисък коефициент за спечелване на приза Голмайстор на турнира. Предстои ни да видим до колко ще успее да оправдае очакванията, не бива да забравяме и че играта и головете зависят от формата на целия отбор. Били сме свидетели как дрязгите в съблекалнята провалят не само даден футболист, но и целия отбор. Да си пожелаем едно силно първенство, с много голове и красиви моменти на терена и всичко да се решава там, на зеления килим от футболистите.

"Агенция Атлантик" ЕООД не носи отговорност за дейността на сайта, който е информационен относно дейността на сайтовете, организиращи хазартни игри, за съдържанието на сайта, за други сайтове чрез препратките, които съдържа и пр.

Новини