Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Руски робот излетя към МКС
Руски робот излетя към МКС
Руски робот излетя към МКС Четвъртък, 22.08.2019 г., 10:00 ч. Фьодор ще работи експериментално с различни инструменти в Космоса

Руският робот Фьодор днес излетя в Космоса. Ракета-носител „Съюз-2.1а“ изведе човекоподобния робот в орбита, след което той пое към Международната космическа станция (МКС).

Стартът на полета се състоя по план в 6:38 часа българско време на космодрума в Байконур. 8 минути и 49 секунди по-късно Фьодор премина условната граница от 100 километра над Земята, което го превърна в космонавт.

Космическият кораб „Съюз МС-14“ ще лети до МКС два дни. Скачването е предвидено за сутринта на 24-и август.

Фьодор (Skybot F-850), който е първия подобен проект в руската космическа програма, ще прекара в Космоса 17 дни и ще се върне на 6-и септември. Роботът е висок 180 см и тежи 160 кг. В Космоса той ще работи експериментално с различни инструменти като отвертка и пожарогасител под контрола на руски космонавт.

Фьодор е създаден от компанията „Андроидна техника“ и Фонда за перспективни изследвания. Прототип на робота беше разработен през 2016 г., като първоначално беше известен с условното название Аватар. Впоследствие роботът получи името FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research).

Коментари