Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Ръководителят на Европейския изследователски съвет подаде оставка
Ръководителят на Европейския изследователски съвет подаде оставка
Снимка: ft.com
Ръководителят на Европейския изследователски съвет подаде оставка Сряда, 08.04.2020 г., 16:00 ч. Мауро Ферари е „крайно разочарован от реакцията на Европа“ на ситуацията с COVID-19

Ръководителят на основната научно-изследователска организация на Европейския съюз е подал оставка в знак на разочарование от действията на общността по време на пандемията от коронавирус.

Мауро Ферари оглави Европейския изследователски съвет на 1-и януари, но в позиция, разпространена от „Файненшъл таймс“, пионерът в наномедицината коментира, че е „крайно разочарован от реакцията на Европа“. Експертът разказва за институционални и политически пречки при опитите си да организира общоевропейска научна програма за борба със заразата. „Видях достатъчно както от управлението на науката, така и от политическите операции в ЕС. Загубих вяра в самата система“, пише Ферари.

Европейската комисия категорично отхвърли предложението му за програмата и според учения, това е довело до сегашната ситуация, в която всяка държава в общността действа на моменти сама за себе си. 

Европолитиците и еврочиновниците имат различна гледна точка за случилото се. Според германския евродепутат от ЕНП Кристиан Елер действията на Ферари са били повече с цел привличане на внимание и не са имали общо с мандата на Европейския изследователски съвет. 

„На практика той искаше напълно да промени съвета – той не е създаден за програматична изследователска дейност“, коментира директорът на Центъра „Роберт Шуман“ Бригид Лафан. 

И другите коментари от Брюксел са в този дух – че Мауро Ферари така и не е разбрал как функционират европейските структури и че повереното му ведомство има основна цел да насърчава науката, като подпомага националните инициативи. 

„Евронюз“ цитира и публикации, според които оставката на Ферари така или иначе щяла да бъде искана заради твърде голямата му ангажираност в странични проекти.

 

Коментари