С тържества България отбелязва рождението на Васил Левски

В Карлово ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола"

18 юли 2021
social
Снимка от lovech.bg

Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски. Родният град на Апостола на свободата, Карлово, ще бъде центърът на тържествата.

В храма "Св. Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. В подбалканския град, който днес отбелязва своя празник, с тържествен ритуал ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен. Официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.

Вечерта в музея "Васил Левски" ще бъдат връчени наградите на отличените в националните конкурси, посветени на делото на Апостола. С воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад "Васил Левски" ще започне тържественият митинг-заря. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

По повод годишнината тази сутрин президентът Румен Радев ще посети църквата „Св. Димитър Солунски“ в Айтос, а след това и град Стралджа, за да поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата.

По-късно през деня държавният глава ще бъде в Сливен по случай отбелязването на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Премиерът Стефан Янев ще присъства на панихидата в църквата "Св. София" в столицата.

Паметта и делото на Васил Левски ще бъдат почетени и в Къкринското ханче и в Ловеч. От 10:00 часа ще има гражданско поклонение пред паметника на Левски в двора на Къкринското ханче, където Апостолът е заловен. След това в салона на читалището в село Къкрина ще бъде прожектиран документалният филм "Прослава на Левски". От 18:00 часа пред паметника на Апостола в Ловеч на паметта и делото му ще бъдат почетени с гражданско поклонение. Веднага след тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност в Музей "Васил Левски" ще бъде изнесен музикално-поетичен спектакъл.

Под звуците на националния химн и с илюминации в деня на рождението на Васил Левски в Тервел ще бъде открит негов паметник. На церемонията, която ще започне в 20:00 чasa, почетен караул на Военноморските сили ще премине в тържествен марш за слава и чест на Апостола на свободата.

Във Велико Търново 184-ата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъдат отбелязани с военен ритуал и с детска творческа и образователна работилница в Археологическия музей. Децата и родителите им ще имат възможност да се докоснат до света на Васил Левски чрез негови мисли и вещи, да влязат в ролята на детективи и разкрият исторически загадки, свързани със сподвижници на Апостола в Търновския край. Малките посетители в лапидариума на Археологическия музей ще изработят семейно дърво на революционера. Всяко дете ще може да си изработи лъвче и знаме от времето на революционните борби, както и да пробва „лъвския“ си скок.

Пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново от 17 часа е военният ритуал за полагане на венци и цветя на признателност, а почетният караул от НВУ „Васил Левски” ще премине в тържествен марш.

Новини